Přikázaný směr slibu Aneb zaručený příchod dle toho posledního

Pokud mladý muž pronese u snídaně větu: „Miláčku, dnes přijdu z práce domů již ve tři,“ a není při tom  na něj činěn sebemenší nátlak, měl by si vzít dovolenou nebo ještě lépe vyříznout jazyk.

Bylo by to pro něj sice bolestivé a pro jakoukoliv další komunikaci krajně nepohodlné, ale určitě by na tom jen vydělal. Zachoval by si alespoň naději, že podobnou pitomost nezopakuje.

V zásadě takovéhoto provinilce ale nezatracujme. Víme z vlastní zkušenosti nakolik lze svého nepředloženého slibu litovat ještě dříve než slova dozní a manželka si stačí uvědomit dosah celé této věci a prohlásit: „ Mohl by ses stavit na poště, vyzvednout děti, nakoupit a konečně spravit tu poličku v předsíni." A nezlobme se ani na ten seznam, a už vůbec ne na manželku. V takovýchto případech má k úkolování plné právo, a je jen na její dobré vůli, když nám odpustí venčení psa a několik dalších, pro některé muže ponižujících pochůzek - pravděpodobně ale jen proto, že nás zná a bojí se ztráty zvířete či jiných materiálních škod -.

Je to stejné jako kdybychom přikázali spustit šraňky, přičemž vlak by ještě nebyl na cestě. U závor by se mezitím nahromadila fronta aut delší než výplatní páska manažerů ČEZu. Klakson za klaksonem, a všichni by troubili na toho, kdo je spustil dolů, to je na manželku. Že nevěříte? Pokusme se nastínit, jak by to doma, přibližně v dobu našeho slíbeného příchodu, mohlo vypadat.

„ Dobrý den tady je První. Je P. doma?" ptá se telefon

„Manžel je bohužel v práci, ale měl by přijít každou chvíli," odpovídá optimisticky a velmi přesvědčivě manželka. Mezitím zvoní pan Druhý na domovní zvonek: „Mám s P. schůzku. Mohu na něho počkat?"

„Ale samozřejmě, určitě tu bude coby dup."

Třetí ji jenom pozdraví, zaparkuje vedle Druhého, s kterým se dá hned do řeči. Pak mu to přece jenom nedá a zazvoní na manželku. Ta v té chvíli právě mluví se Čtvrtým: „Ano, vyřídím mu, že už na něho deset minut čekáte," říká, „jenom nevím kdy," dodává si pro sebe, zatímco přebírá od značně nervózního pana Třetího nějaké písemnosti, které nesnesou odkladu.

„Určitě nezapomeňte," strachuje se Pátý, jenž manžela nechá pouze pozdravovat, protože mezitím přijel Šestý a zabral mu zbylé místo k parkování. Ten ale odejet nesmí. Je kamarád P. a přijel oočkovat psa.

„Nelze si nevšimnout, že i když nás manželka miluje, pozbývá postupně tón v jejím hlase trochu na jistotě. Na okamžik ji dokonce přepadnou pochybnosti, a víra v náš brzký příchod dozná nepatrných trhlin. Zvláště po tom, co ji zavoláme, že budeme doma ve čtyři jako na koni, a jestli něco nepotřebuje. Odvětí že jedině nás a jde postavit vodu na kávu, protože veterinář Igor nic většího nechce. Současně se náš malý pes schovává do nejvzdálenějšího kouta v bytě a volá maminka, v pořadí sedmá: „Potřebovala bych napsat ten recept na tu krvavou sekanou."

„Tu udělám z P. až přijde domů," zavtipkuje naše drahá polovička, „nezlob se mami, teď to nepůjde, je tu Igor...ten veterinář, děti půjdou za chvilku do divadla a nemůžeme blokovat linku. Proč? Protože bude pravděpodobně volat Osmý, Devátý nebo P., že se ještě chvíli zdrží u Desátého."

Maminka se urazí. Maminky v důchodě nemají pro černý humor pochopení a už vůbec jim nejde na rozum, jak je možné ve všední den nashromáždit v domě tolik lidí. Ale nebojte se, později se dcera z matkou domluví a společně označí jako jediného viníka nás.

Nikoho už nebude zajímat proč, přijedeme-li až po své páté korekci návratu oznámené telefonem (přičemž naposledy bylo sluchátko na druhé straně položeno obratem). Bude-li nám Fortuna alespoň zčásti nakloněna, přežijeme protentokrát s tichou domácností. A rozbijeme-li toho dne bank, jackpotem pak pro nás bude nepochopitelná velkorysost manželky a studená večere.

Málokdo ale hraje ruletu s dlouhodobějším úspěchem. A v žádném kasínu, nepracuje krupiér zadarmo. Byť by miloval svoji práci sebevíc. Byť by miloval nás. Zapišme si to za uši a místo slibů a hry na náhodu raději ženu příjemně překvapujme. Třeba květinou nebo raději brzkým příchodem domů. Uvidíte, že bude ráda.

Autor: Pavel Pantůček | úterý 14.4.2009 11:54 | karma článku: 10,52 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

Pavel Pantůček

Mosty I.

Tohle je text k textu pod anekdotou podle pravidel kodexu. Pokud vám bude připadat obecný a mimo téma, vlastníte velmi pravděpodobně subjektivní pocit, který není důležitý. Podstatné je, zda vás anekdota oslovila.

5.10.2017 v 10:41 | Karma: 14,32 | Přečteno: 372x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Pantůček

Vašnosti, s prominutím, ta velkohubá slova si měli nechat na divadlo

Klubismus jako víra. Víra dokáže velké věci. Ač není racionální, udržuje užitečné hodnoty idealismu, bez kterých by nebyl pokrok. Martin Stropnický pravděpodobně věří taky. Přinejmenším v to, že může mluvit co chce a o čemkoli..

24.6.2016 v 15:05 | Karma: 14,48 | Přečteno: 457x | Sport

Pavel Pantůček

„Paní Müllerová, tak naši hokejisté vypadli ve čtvrtfinále. S Amerikou.“

„A nebyla to, milostpane, ostuda?“ "Dá se říct, že skončili se ctí."... Jen o pár hodin později, na západním pobřeží území našeho "hokejového kata", zazáří mladá česká hvězda. Útočník vyznávající univerzalitu

20.5.2016 v 10:03 | Karma: 15,42 | Přečteno: 912x | Diskuse| Sport

Pavel Pantůček

Král nezemřel, ať žije Král! Ale ať probůh neškodí.

Na tiskové konferenci bylo možno spatřit veselé panoptikum. Předčasně, ještě před odchodem Pana trenéra, ještě před turnajem MS.

5.2.2016 v 9:10 | Karma: 10,83 | Přečteno: 604x | Diskuse| Sport

Pavel Pantůček

Zapomenutá látka z NDR je pro vrcholového sportovce hotový poklad

Naše maminky nic netušily o pravidlu - 3 cm od rozkroku - a kombinézy podobné kombinéze Severina Freunda nám "spíchly" na šicím stroji během noci. Z látky z NDR.

8.1.2016 v 9:52 | Karma: 11,55 | Přečteno: 693x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Jsem čechoslovák zrozený na Moravě, nostalgií a vlastními hormony přesazený pod československé velehory - Tatry. Kroutím se ve větru, mrznu, vzdychám, občas je mě třeba naroubovat nebo alespoň zalít. A když není zbytí, musí mne převézt do botanické zahrady nacházející se ve městě, kde nebyl Jan Skácel příliš šťastný. A kde přesto napsal své nejkrásnější básně.

Začínám si zvykat.