„Paní Müllerová, tak naši hokejisté vypadli ve čtvrtfinále. S Amerikou.“

20. 05. 2016 10:03:17
„A nebyla to, milostpane, ostuda?“ "Dá se říct, že skončili se ctí."... Jen o pár hodin později, na západním pobřeží území našeho "hokejového kata", zazáří mladá česká hvězda. Útočník vyznávající univerzalitu

a těžící ze svých fyzických předpokladů a morálního kreditu.

Kreditu? Není to klišé?

Není! Vždy, když byl povolán, Tomáš Hertl přijel. Rval se, srážel, tak jak mu řekli. Nikdy nereptal, i když byl posazen potupně na tribunu.

Trenér „Kanady“ se loni ptal reportérů České televize: " Proč nehraje? On je zraněný? Pravděpodobně. Musí být."

Nebyl. Prostě jen nezapadl do zažitého uctívání kvalit hvězd.

Úpadek českého hokeje za doby Růžičky a Hadamczika? Nedomnívám se. Úspěchy byly. Jen jsme pozapomněli na tradice a zároveň nedávali pozor na seminářích.

Dnes je doba sportovních manažerů ovládající matematické modely. Jde o teorie výběru dle statistik. Tak nějak nastartoval kariéru Arsene Wenger v Arsenalu Londýn, v současnosti díky výběru typů Leicester,- mužstvo s desetinovým rozpočtem velkých klubů -, vyhrál Anglickou ligu (tu první).

Jednak: To je metoda, o které se píše v knihách, na internetu a mluví na seminářích. Snad i u nás.

Druhak: Dlužím osvětlit zmíněné pozapomnění tradic. Metoda statistického výběru není až tak nová. Dřív ji používáli trenéři běžně. Vždy byl součástí sofistikovaného výběru nějaký bourač jako Válek z Jihlavy nebo Dopita – srdcař, sehraní šikulové, provokatéři. Říkalo se jim vhodné typy a tvořili perfektní tým.

Tento výběr se letos povedl i trenérovi Vůjtkovi. Proto bylo na co koukat, snad jen trochu chybělo zkušeností. Vlastně nebýt nevyzrálosti, bylo by na co koukat ještě do soboty.

Nastal hokejový půst. Já si tento fakt vynahrazuji sledováním zápasů NHL. Nejsem nijakým fanatikem, spíše je mi sympatický evropský styl hokeje, ale Peter de Boer zesouladil tým San José na perfektní stroj. Každý má nějaké své místo. Ve výsledku je jedno, zda jste velkým nebo malým kolečkem.

Blue Line je jasná. Každý má svůj daný směr: Tomáš Hertl hraje fyzický hokej plný forčekinku, tak jak ho to naučili. Pohybuje se kolem zadního mantinelu, a před brankou, kde cloní, doráží nebo tečuje.

A jak panečku! Asi dvakrát během sezóny, zařídil zopakování neuznaného gólu v limitu do minuty (vysoká hůl a ofsajd). Ono ho ten verdikt sudích tak nějak „nakrkne“, s prominutím, a dá prostě gól znovu a pak se raduje jako malé dítě. Tomáš je prostě takový.

Joe Pavelski je zase snajpr a rychlonožka a Joe Thonton je myslitel. Ale někdy i v takovém dobře namazaném stroji dojde k přesahu. Jako například dnes ráno, kdy Tomáš předvedl nevídaný příklep.

Vážně, on není opravdový snajpr. Zatím. Ale zaslouží si přesto být v prvním útoku. Mužstva San Jose Sharks i chlapstva České Republiky.

Zaslouží si to podle statistik měřené užitečnosti a výjimečnosti vytvořené sportovními analytiky. Zaslouží si to i dle moudrých tradic našich starších trenérů: pánů - Sýkory, Hlinky, Augusty, Bukače a dalších včetně odcházejícího pana trenéra Vůjtka.

Děkujeme za perfektní hru. Je konec, ale ještě to neskončilo!

Autor: Pavel Pantůček | pátek 20.5.2016 10:03 | karma článku: 15.42 | přečteno: 912x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 327 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1069
Jsem čechoslovák zrozený na Moravě, nostalgií a vlastními hormony přesazený pod československé velehory - Tatry. Kroutím se ve větru, mrznu, vzdychám, občas je mě třeba naroubovat nebo alespoň zalít. A když není zbytí, musí mne převézt do botanické zahrady nacházející se ve městě, kde nebyl Jan Skácel příliš šťastný. A kde přesto napsal své nejkrásnější básně. Začínám si zvykat.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...